Fotofobia

shutterstock_171518663Fotofobia este un simptom relativ frecvent, resimțit la nivel ocular, caracterizat prin hipersensibilitate la lumină atât naturală, cât și artificială. Este normal să resimțim disconfort la trecerea de la întuneric la lumină sau invers, până când ochii se obișnuiesc, însă acest lucru nu trebuie să implice iritație sau durere a ochilor. În cazul fotofobiei, persoanele au tendința de a închide ochii pentru a bloca razele luminoase să intre în ochi.

Deși este un simptom des întâlnit, nu în toate situațiile este vorba despre o afecțiune oculară gravă. În unele cazuri, această sensibilitate resimțită poate fi efectul oboselii și al suprasolicitării ochilor. Când vine vorba de un diagnostic clar, persoanele în cauză acuză dureri de cap, greață, dureri oculare sau vedere încețoșată. În cazurile grave, această afectiune poate trăda eroziunile coreene, apărute atunci când filmul lacrimal insuficient nu lubrifiază suprafața oculară, care se usucă. Întreruperea filmului lacrimal duce la expunerea corneei, favorizând riscul apariției leziunii.

Predispoziție mai mare pentru apariția fotofobiei este la persoanele care au ochii deschiși la culoare (albaștri sau verzi) deoarece expunerea la lumină este una mai mare la ei, față de persoanele cu ochi închiși (negri sau căprui).
În situația în care, această sensibilitate se resimte intens și afectează calitatea vieții, este recomandat un consult oftalmologic. În cazurile minore, este nevoie de portul regulat al ochelarilor de soare sau cu lentile heliomate, pentru diminuarea senzațiilor neplăcute. Pentru persoanele care resimt manifestări și la lumină artificială, se recomandă ochelari de protecție cu filtru de calculator, ce estompează lumina excesivă ce intră în ochi.

În cazul în care apare eroziunea corneană, prezentarea la medic este esențială și urgentă. Tratamentul constă în medicație topică (picături) și presupune control periodic.