Presbiopia

bitmap-2În jurul vârstei de 40 de ani, observăm cum acuitatea vizuală scade, obiectele aflate în imediata noastră apropiere devin neclare și avem tendința de a îndepărta planul de lucru tot mai mult. Astfel, ia naștere afecțiunea ce poartă numele de “presbiopie”. Aceasta reprezintă o stare fiziologică aflată în strânsă legătură cu procesul de îmbătrânire. Este un fenomen natural ce constă în rigidizarea și pierderea elasticității cristalinului (lentila naturală a ochiului).

Odată ce se instalează, presbiopia continuă să evolueze până în jurul vârstei de 60 – 65 de ani,. Lipsa de acomodație a cristalinului se poate compensa numai cu ajutorul lentilelor (prin ochelari, lentile de contact, implant de cristalin artificial).

Una dintre alternative este reprezentată de lentilele de contact multifocale, care oferă o vedere clară, în funcție de distanța la care privim, de luminozitate și de dimensiunea pupilelor.

Cea de-a doua soluție este dată de lentilele aeriene, atât pentru distanță, cât și pentru citit. Deoarece mulți dintre pacienți nu sunt confortabili cu ideea de a schimba două perechi de ochelari, alternativele ce stau la dispoziție sunt lentilele bifocale sau cele progresive. Lentilele bifocale au inserate ambele zone de interes, cea pentru aproape fiind plasată într-o “pastila” în partea de jos a lentilei. Lentilele progresive, spre deosebire de cele bifocale, ofertă un confort sporit purtătorului deoarece asigură o vedere clară în orice context, datorită distribuției dioptriei progresiv, pe toată suprafața lentilei. În funcție de distanța unde dorește să privească, pacientul mută privirea mai sus sau mai jos, iar lentila oferă dioptria potrivită.

Indiferent de soluția pe care o preferați, sfătuiți-vă cu un specialist (medic oftalmolog sau optometrist).