Radiațiile UV și importanța utilizării ochelarilor de soare

radiatiile-uv-si-importanta-utilizarii-ochelarilor-de-soareDeși nu putem vedea razele ultraviolete, acestea sunt omniprezente, iar părerea conform căreia în zilele înnorate nu avem nevoie de ochelari de soare, este greșită. Printre organele pe care ni le pot afecta, se număra și ochii. Cele mai cunoscute afecțiuni cauzate de expunerea prelungită la soare au drept consecință apariția cataractei, a degenerescenței maculare sau a fotokeratitei.
Subțierea stratului de ozon odată cu trecerea timpului, altitudinea la care ne aflăm și suprafețele reflectante (apa, zăpada) cu care intrăm în contact sunt factori ce accentuează efectul nociv al razelor UV.

Pentru a ne proteja în permanență ochii, indiferent de locul în care ne aflăm, este recomandat să purtăm ochelari de soare cu lentile polarizate. Filtrul polarizant încorporat în lentilă, prezintă o serie de filtre dispuse vertical, paralele, care blochează radiațiile UV dăunătoare. Efectul vizual pe care îl remarcăm constă în reducerea reflexiilor deranjante, contrast clar și culori naturale. Mai mult de atât, acest tip de lentile reduce senzația de oboseală oculară.
Culoarea lentilei este un aspect foarte important de luat în calcul în alegerea perechii de ochelari. Nuanțele de maro au proprietatea de a reduce lumina de frecventă înaltă. Tonurile închise de negru și gri estompează cantitatea de lumină și oferă culori naturale.Verdele absoarbe lumina albastră, oferă contrast și cea mai bună acuitate vizuală dintre toate variantele. Gamele de roz și mov: ofertă cel mai bun contrast pe fundal verde sau albastru, de aceea reprezintă cea mai bună alegere pentru pescuit, sporturi pe apă sau vânătoare. Galbenul, portocaliul și auriul au capacitatea de absoarbe cantitatea de lumină albastră.
Astfel, având la dispoziție atâtea variante, procesul de alegere al ochelarilor de soare potriviți se simplifică în funcție de nevoia pe care o avem.